Se och uppleva

Alltid något på gång, alltid något att göra!

Se och uppleva

Besök Köpenhamn

Vi rekommenderar er som stannar några dagar hos oss ett besök i Danmarks huvudstad, Köpenhamn.

Till Köpenhamn tar ni er enkelt med tåg eller bil. Med tåg från t ex Lund, Landskrona eller Kävlinge så når ni Köpenhamns Huvudbangård på ca 1 timme.

Barnfamiljens favorit, Tivoli, ligger precis vid Huvudbanegården liksom populära shopping och restaurangstråket Ströget där ni når underbara Nyhavn på en skön promenad från Tivoli.

 

Ett litet tips direkt kan vara att lösa en Öresund-rund biljett. Då ingår två passager över sundet, en över bron och en med båt uppe vid Helsingborg/Helsingör. Förutom det ingår i stort sett all lokal trafik båda sidor sundet under 48 timmar. Gott om tid att upptäcka allt vad Öresundsregionen har att erbjuda alltså!

För mer information om Köpenhamn rekommendera vi ett besök på VisitCopenhagen.dk

 

Ven

Besök Ven! - Foto av Maria Eklind

 

Ven, den lilla ön i Öresund som erbjuder storslagen natur, idylliska småbåtshamnar och astronomen Tycho Brahes historia.

Ven ligger mitt i Öresund mellan Danmark och Sverige. Ventrafikens färja avgår från Landskrona och överfarten tar endast 30 minuter. Väl framme i Bäckvickens hamn rekommenderar vi dig att hyra en av de gula cyklarna som blivit karakteristiska för ön.

 

Vill du inte cykla finns det buss, traktorsläp, häst och vagn eller golfbil. Du kan även hyra elcykel för att underlätta i uppförsbackarna. Det går naturlitvis bra att vandra på ön eller varför inte prova alpackatrekking. Mysiga gårdsbutiker, kulinariska upplevelser, bad, naturupplevelser, golf, fornlämningar och annat spännande väntar på dig.

 

Tycho Brahe-museet

Museet skildrar en av Skandinaviens viktigaste gestalter inom vetenskapen, den skånsk/danske adelsmannen Tycho Brahe. I slutet av 1500-talet hade han ett avancerat forskningscentra på Ven med slott och observatorium. Idag kan du besöka ett museum, underjordiskt observatorium, renässansträdgård och idéhistorisk lekpark.

 

Destilleriet Spirit of Hven Backafallsbyn

En av världens minsta familjeägda Pot Still-destilleri där allt från mäskning till jäsning, destillering samt ekfatslagring och buteljering sker under samma tak. Destilleriet erbjuder både guidade visningar och whiskyprovningar. Vi befinner oss också i en region som har några av landets bästa råvaruproducenter, därför lägger vi stor vikt vid att använda lokalt producerade råvaror, så långt detta är möjligt. Tack vare deras utmärkta läge i landets bördigaste landskap kan de göra detta utan att kompromissa med kvalitén.

 

Köket är deras stolthet och under ert besök kommer deras skickliga kockar göra sitt yttersta för att uppfylla alla gästers specifika önskemål.

Vi önskar er med varm glädje en trivsam och upplevelserik vistelse på Spirit of Hven Backafallsbyn.

 

Skånes djurpark

Älg på Skånes djurpark - Foto av Jorchr

 

I Skånes Djurpark som är världens största djurpark med nordiska djur är ingen dag den andra lik. Djuren är sköna individer och att möta dem i vacker natur ger härliga och oförglömliga minnen. Genom att följa dagens expeditioner och program får du tips om hur du får ut maximalt av din vistelse på Skånes Djurpark.

 

Världens första Fåret Shaun Land hittar du i Skånes Djurpark!

Skånes Djurpark är först i världen med denna unika attraktion. Här kan du träda in i en 20.000 kvm stor värld som du känner igen från tv-serien och filmen, uppbyggd kring historien och karaktärerna. På lantmarkand i Fåret Shaun Land kommer världsstjärna från gården Mossy Bottom delta.

 

Fåret Shaun och hans flock har rest hela vägen från England, och nu har du chansen att träffa Fåret Shaun i egen hög person!

Läs mer på www.skanesdjurpark.se

 

Lunds domkyrka

 

Som ett av Skånes absolut populäraste turistmål stoltserar Lunds domkyrka bara 3 mil bort.

Lunds domkyrka har fascinerat besökare sedan 1100-talet.

En levande kyrka med dagliga gudstjänster. En av Sveriges främsta sevärdheter och mest älskade byggnader.

 

Det är inte så märkligt att Lunds domkyrka besöks av 700 000 människor och över 90 000 personer firar gudstjänst här varje år. Lunds domkyrka har fått toppbetyget tre stjärnor av Guide Michelins turistguide Green Guide och har utsetts till ett av Sveriges sju underverk av Vetenskapsradions lyssnare.

Barsebäcks hamnkrog

Barsebäcks Hamnkrog ligger i den lilla pittoreska byn Barsebäckshamn, gammalt fiskeläge som blivit en mycket populär destination för både båtfolk och landkrabbor…

Mer info om aktuella evenemang hittar ni på deras hemsida: http://www.barsebackshamnkrog.se/aktuellt/

 

Barsebäcks golfklubb

Barsebäck Golf & Country Club räknas som en av Europas vackraste och bästa golfanläggningar. Redan på 1980-talet fastslog Jack Nicklaus, en av golfhistoriens mest berömde och meriterade golfare Barsebäcks vackra läge och golfbanornas höga kvalitet. Sedan dess har mycket hänt!

 

Det har under årens lopp arrangerats 13 Europatourtävlingar och spelare som Annika Sörenstam, Nick Faldo och Colin Montgomery har alla instämt i Jack Nicklaus beröm.

2003 var Masters Course på Barsebäck värd för Solheim Cup. Senast i Juli 2018 var Barsebäck för nionde året i rad värd för Elitserien för både damer och herrar där flera av Sveriges bästa spelare gör upp om den prestigefyllda titeln.

Mer info: Besök www.barsebackresort.se

 

Söderåsen

Vill ni uppleva skånsk skog och verkligen komma ut i naturen? Då rekommenderar vi ett besök på Söderåsen. Bara 4 mil bort hittar ni denna oas.

Ni kommer mötas av dramatisk natur med djupa sprickdalar och rasbranter, strömmande vatten och lummig, urskogsartad ädellövskog. Nationalparken, med en av norra Europas största sammanhängande lövskogar, har ett mycket rikt växt-, fågel- och djurliv. Från platån Kopparhatten (90 m) har du en magnifik utsikt.

 

Huvudentrén och Naturum Söderåsen finns i Skäralid, vid den mäktiga Skäralidsravinen. Den andra entrén ligger i Röstånga, vid Nackarpsdalen. Där finns också den märkliga och sägenomspunna Odensjön.

 

Järavallen

Järavallen

 

Järavallen är ett av sydvästra Skånes största sammanhängande friluftsområden. Järavallen rymmer både ängar, strand och tallskog med ett nät av naturstigar.

Järavallen är en kronjuvel bland kommunens natur- och strövområden.

 

Områdets storlek på närmare 470 hektar gör att man som besökare får möjlighet att uppleva en stor variation av natur- och rekreationsmiljöer. Allt från intressanta och skyddsvärda växt- och djurarter såsom strandpadda, tvåblad och spetssandbi till härligt avkopplande sandstränder och svalkande bad kan upplevas på Järavallen.

Det är stiftelsen Skånska landskap som ansvarar för naturreservatet Järavallen.

 

Skåneleden

Skåneleden som går genom Kävlinge kommun heter Skåneleden 5, Öresundsleden. Öresundsleden löper från Utvälinge (strax väster om Ängelholm) i norr till Löddeköpinge i söder.

Samt en cirkel runt Falsterbohalvön. Överallt får du njuta av magnifik havsutsikt, spännande naturreservat och närhet till service. Skåneleden i Kävlinge kommun går genom Järavallen och Barsebäcksområdet. Mer information om Skåneleden.

 

Kävlinge aktivitetspark (K.A.P)

Kävlinge Aktivitetspark KA

 

I augusti 2015 invigdes den nya aktivitetsparken vid Vikenområdet i Furulund. Utöver en stor skatepark bestående av såväl bowl, flow och street innehåller parken även boulebana och beachhandbollsplan. Det finns också en hinderbana och balanslinor att träna med.

 

Fiske

Saxån och Kävlingeån, som följer kommunens gränser i norr och söder, erbjuder rekreation och möjligheter till fiske.

Information om fiske i Kävlingeån/Löddeån finns på Kävlingeåns-Löddeåns Fiskevårdsområdes hemsida.

 

Motionsspår

I Kävlinge kommun är det nära till vackra grönområden med stor variation och möjlighet till motion.

Anlagt motionsspår

Järavallen – 1,2 / 2,2 / 4,3 / 8,3 km
Motionsspår Röd 2,2 km, Gul 4,3 km och Grön 8,3 km. Tillgänglighetsanpassad stig på 1,2 km och ridstig på 2,8 km. Tillgänglighetsanpassad utsiktsplattform vid havet. Rastplatser och grillplats. Ej elbelyst. Stigarna i området är i första hand gjorda för promenader och vandring. Men det går självklart utmärkt att springa – och slingorna uppskattas av många löpare. Var beredd på rötter på stigarna. För mer information besök Stiftelsen Skånska Landskap

 

Den mer aktive besökaren kan ta en tur på den nygjorda mtb-slingan eller ta ut hästen på ridstigen runt södra sjön. Längs med kusten får den fågelintresserade sitt lystmäte

 

Cykla sydkustleden!

Sydkustleden är något för dig som gillar att cykla utmed havet, tycker om det skånska landskapet och gärna stannar till på ett charmigt gästgiveri. Det handlar om landets tredje nationella cykelled för turism och rekreation som invigs officiellt 2-3 juni 2019.

 

Den kustnära Sydkustleden består av 6 etapper och totalt 260 km cykelled. Här är det tätt mellan upplevelserna. Du kan solbada på några av Sveriges vackraste stränder, uppleva historiska och natursköna miljöer, äta och dricka gott på lokala caféer och restauranger. Vill du uppleva ett pulserande stadsliv i kan du med fördel besöka storstäderna Malmö och Helsingborg.

 

Sydkustleden binder dessutom samman alla våra campingar, så ta en cykel och åk iväg på ett litet äventyr!

 

Läs mer om sydkustleden på denna länk: https://swedenbybike.com/cykelleder/sydkustleden/

 

Sydkustleden - Bild från Sweden by Bike

Alltid något på gång, alltid något att göra!

Andra tips att se och göra

  • Fredwicksfeldtska möllan, en av Skånes finaste väderkvarnar.
  • Gillhögs gånggrift, en grav från stenåldern.
  • Pegasus Trädgård, Skandinaviens enda ekologiska teaterträdgård.
  • Kävlingeån, här kan du paddla kanot, åka flotte eller fiska.
  • Stenbocksvallar, här kan du promenera med fin utsikt över Öresund.
  • Shopping på Galleria Center Syd.
  • VikingaTider, ett vikingatida samhälle med gårdar, djur, jordbruk, hantverk och handel.

Barsebäck Strand @ Instagram

Följ oss på instagram för att ta del av vår händelserika vardag!